Ostale karakteristike

Vaši rezultati pretrage

Novi Zakon o posredovanju u prometu nekretnina – šta se mijenja od 01.aprila 2023.?

by PRESTIGE BUSINESS SERVICES on 30/03/2023
Novi Zakon o posredovanju u prometu nekretnina – šta se mijenja od 01.aprila 2023.?
Comments:0

Novi Zakon o posredovanju u prometu nekretnina – šta se mijenja od 01.aprila 2023. ?

Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina (Službene novine FBiH, broj 75/21), broj 01-02-1-389-01/21 od 20, septembra 2021. godine, pravnim i fizičkim licima koja obavljaju djelatnost posredovanja u prometu nekretnina na području Federacije BiH, propisan je rok od 18 mjeseci da u potpunosti usklade svoje poslovanje sa odredbama Zakona.

Dana, 01.04.2023. ističe prethodno navedeni rok za usklađivanje poslovanja i od navedenog datuma u potpunosti se primjenjuju sve odredbe Zakona o posredovanju u prometu nekretnina a najznačajnije odredbe Zakona koje se odnose na uslove posredovanja su:

a) Posredovanje u prometu nekretnina (u daljnjem tekstu: posredovanje) je djelatnost koja obuhvata poslove pronalaženja i dovođenja u vezu nalogodavca i treće osobe radi pregovora i pripreme za sklapanje pravnog posla čiji je predmet određena nekretnina prilikom kupovine, prodaje, zamjene I zakupa.

b) Posrednik u prometu nekretnina (u daljnjem tekstu:posrednik) je pravna ili fizička osoba, registrovana za obavljanje djelatnosti posredovanja koja ima sjedište ili podružnicu na području Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija BiH) i koje je upisano u Registar posrednika.

c) Registar posrednika je registar u koji se upisuju podaci o pravnim i fizičkim osobama kojima je Federalno ministarstvo trgovine izdalo rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje posredovanja u prometu nekretnina I upisu u Registar posrednika.

d) Agent posredovanja u prometu nekretnina je fizička osoba koja je položila stručni ispit i upisana je u Imenik agenata posredovanja u prometu nekretnina.

e) Posredovanjem uz novčanu naknadu mogu se baviti samo posrednici ispunjavaju uslove propisane ovim zakonom.

Shodno navedenom, zadovoljstvo nam je predstaviti Agenciju za promet nekretnina “PRESTIGE”, koja je u skladu sa važečim zakonskim propisima ispunila uslove  i dobila  Rješenje da može obavljati djelatnost posredovanja u prometu nekretnina, odnosno upisana je Registar posrednika Federalnog ministarstva trgovine pod registarskim brojem: 08/2022.

Trenutno zapošljava četiri agenta za nekretnine koji imaju položen stručni ispit za Agenta u posredovanju u prometu nekretnina.

Agencija za promet nekretnina “PRESTIGE” pruža cjelokupnu uslugu posredovanja prilikom kupovine i prodaje zemljišta, stanova, kuća i poslovnih prostora I ostalih nekretnina, kao i usluge procjene tržišne vrijednosti nekretnina.


Naše poslovanje traje preko deset godina i u toku našeg razvoja prošli smo kroz programe usavršavanja i modernizacije poslovanja, inkorporiranja najsavremenijih informacionih sistema i pružanje vrhunske usluge koja se ogleda u poštivanju svih zakonskih propisa, sigurnosti i transparentnosti procesa, stručnom i profesionalnom odnosu, te maksimalnom zadovoljstvu naših klijenata.

Na tržištu nekretnina pružamo cjelokupnu uslugu posredovanja prilikom kupovine i prodaje zemljišta, stanova, kuća i poslovnih prostora/industrijskih objekata.

Dodatna garancija za sigurnost našeg poslovanja je i polisa osiguranja od odgovornosti za štetu nastalu iz djelatnosti na iznos od 250.000,00 KM.


Kroz naše modernizovane i usavršene procese oglašavanja, nudimo mogućnost da vašu nekretninu predstavimo široj publici putem naših portala , društvenih mreža, direktnih promocija, kataloga, sajmova i svih drugih dostupnih promotivnih kanala. Pored toga, Agencija za promet nekretnina “PRESTIGE” raspolaže internom bazom nekretnina I bazom potencijalnih kupaca kojima se redovno dostsavljaju informacije o postojećim I novim nekretninama koje se nude.

Spremni smo da se prilagodimo novim zakonskim zahtjevima i da unaprijedimo naše usluge, kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo prilikom kupovine, prodaje ili iznajmljivanja nekretnina.

Kontaktirajte nas kako bismo vam pružili više informacija o našim uslugama I  kako bismo zajedno pronašli najbolje rješenje za vaše potrebe.

Vaš siguran partner !
066 657 657
www.prestige.ba

Podijeli
  • Napredna pretraga

    Ostale karakteristike
  • Newsletter

Uporedi