Ostale karakteristike

Vaši rezultati pretrage

Sve o tržištu i izboru pri kupovini nekretnine govori agent za nekretnine Elmir Mašić: “Još uvijek je veća potražnja od ponude, prodavci subjektivno formiraju cijene pa je onda cijena nerealna”

by Pretige.ba on 13/03/2023
Sve o tržištu i izboru pri kupovini nekretnine govori agent za nekretnine Elmir Mašić: “Još uvijek je veća potražnja od ponude, prodavci subjektivno formiraju cijene pa je onda cijena nerealna”
Comments:0

Proteklih mjeseci bilo je govora o tržištu nekretnina u Sarajevu. Raspravljalo se o cijenama koje su dosegle nebo pa se mnogim potencijalnim kupcima nekretnine čini kao nikada neće moći priuštiti kupovinu iste. O svemu tome, ali na šta treba obratiti pažnju pri kupovini nekretnine razgovarali smo sa Elmirom Mašićem, agentom za nekretnine.

Mnogi razmišljaju o kupovini nekretnine, savjeti koji se mogu čuti u narodu su da se malo sačeka, da će se tržište stabilizirati. O tome da li se tržište nekretnina stabiliziralo i koji su odnosi ponude i potražnje, agent odgovara da postoje naznake da se tržište stabiliziralo ali da je i dalje ponuda mnogo manja od potražnje. 

“Trenutna situacija na tržištu nekretnina je i dalje takva da je mnogo veća potražnja od ponude nekretnina koje se nalaze na tržištu. U posljednje vrijeme pojavljuju se određeni znakovi stabilizacije posebno u dijelu koji se odnosi na cijene, ali se to odnosi na starije odnosno korištene nekretnine, uz blagi pad na određenim manje atraktivnim lokacijama. Što se tiče novogradnje, cijene se neće smanjivati, one stagniraju pa čak blago i povećavaju.”, kazao je Mašić. 

Na pitanje o tržištima unutar države, pa i jednog grada, Mašić pojašnjava da je tržište nekretnina različito u odnosu na druga tržišta te naglašava da svaku nekretninu treba posmatrati kao jedinstveno tržište. 

O razlozima podizanja cijena nekretnina, Mašić pojašnjava da je i dalje glavni razlog veća potražnja nego ponuda. 

“Jedan od faktora koji možemo povezati s tim je ekonomska situacija, odnosno rast inflacije. Sve je više stanovništva koji svoje ušteđevine žele da investiraju u nekretnine i da na neki način zaštite svoj novac.” 

Da li je trenutna cijena nekretnina realna, Mašić odgovara da je to pitanje koje se svakodnevno postavlja i da je stanje na tržištu kod prodavaca nekretnina stvorilo subjektivni osjećaj da idealiziraju vrijednost svoje nekretnine. Ističe da se svaka šesta nekretnina prodaje, a da su ove ostale precijenjene te se zato ne prodaju. 

O faktorima koji utiču na cijenu, agent navodi da su osim ponude i potražnje, lokacija jedan od bitnijih faktora. Također ističe da se mogu razlikovati i makro i mikro lokacije kao što su kvart u dijelu grada, položaja kvarta, sami položaj nekretnine te se prema lokaciji puno određuje trenutna tržišna vrijednost. 

“Trenutno najveća potražnja za nekretninama je u većim bh. gradovima, na području Sarajeva, Banja Luke, Zenice, Bijeljine. U posljednje vrijeme pojačana je potražnja za nekretninama na području Mostara, Stoca, Trebinja zbog njihove blizine primorju.”, istakao je Mašić govoreći o potražnji za nekretninama u bh. gradovima. 

Upoređujući cijene nekretnina kod nas i u regiji gdje je prosječna cijena kvadrata u Sarajevu oko 5.000 KM, dok u Beogradu je 8.000 KM, u Zagrebu je 9.000 KM, cijene novogradnje su niže u odnosu na regiju. 

Na šta kupci nekretnine najviše trebaju obratiti pažnju prilikom kupovine nekretnine, Mašić nam pojašnjava da prije svega je važno uključiti profesionalnog posrednika pri kupovini ili prodaji nekretnine te kako navodi posrednici u prodaji nekretnina imaju prave smjernice na koji način da se iskaže vrijednost nekretnine. 

“Jedni od bitnih faktora na koje kupci obraćaju pažnju pri kupovini nekretnina jesu i blizina saobraćajnica, blizina škole, sportskih i zabavnih sadržaja, sami kvalitet nekretnine, da li je u pitanju novogradnja, korištena nekretnina, devastiran stan, u izvornom stanju te da li će nekretnina zahtjevati daljnja ulaganja, kao i mnogi drugi faktori”, pojasnio je Mašić. 

Razgovarala: Erna Hadžić
Snimatelj i montažer: Nein Mustafić 

Izvor: source.ba

Podijeli
  • Napredna pretraga

    Ostale karakteristike
  • Newsletter

Uporedi